Hvilke bøker man må ha i bokhylla?

Mange bokelskere ønsker å bygge opp sitt eget lille bibliotek i stua. Det gir dem en god følelse å lese bøker, og gir dem ekstra påfyll i hverdagen. Samtidig kan de imponere venner og familie med boksamlingene sine, som inneholder alt fra moderne prosa til urgammel litteratur.

Men hvilke bøker bør man ha med i samlingen sin? Det er et vanskelig spørsmål som mange har stilt seg opp gjennom tidene. Man kan lete opp gode bøker på mobilen også, og sjekke https://tibber.com/no/ for den beste strømavtalen. Men skal man velge romaner fra rebelske forfattere fra en svunnen tid, eller samtidslitteratur fra de mest kjente norske krimforfatterne? Valget er jo ditt, men her skal vi se på noen kjente verk fra oldtiden du også bør ha i biblioteket.

Persisk oldtid

Vi velger å være litt rebelske i dette avsnittet for har vi ikke lest Bibelen nok nå. Før vi bestemmer oss for at islam er så forferdelig, så burde vi vel lest oss opp på Koranen også. For det første er det jo et flott bind å ha i bokhylla, og dessuten vil vi kunne lære noe før vi uttaler oss. I samme slengen kan vi ta med Bibelen, da vi sikkert ikke har lest den heller.

Amerikansk oldtid

Noen tror at Walt Disneys samlede verk er litteratur, men her skal vi ikke snakke om Donald og Onkel Skrue. En annen Walt var mannen med Whitman som etternavn. Han skrev boka Leaves of Grass som er en samling essay fra den amerikanske landsbygda på 1800-tallet. Han litteratur er hengivende og energisk. Hans vakre skildringer kan gi selv den minst lyriske en ny innsikt man bare må finne i bokhylla si.

Romansk oldtid

For å forstå samfunnet og mennesket må vi kanskje gå tilbake til antikken. Her levde grekeren Sofokles, og han skrev utdypende om konger og keisere. Dessuten skrev han om eksplisitte mellommenneskelige problemer som var og er tabubelagt. I boken om kong Ødipus får man innblikk i et trekantdrama som er utenkelig.

Sumerisk oldtid

Går vi enda lenger tilbake møter man Gilgamesh og hans eventyrer i den tids Sumer. Det hele dreier seg rundt en stor syndeflod, og hvordan samfunnet den gang da fungerte. Det er ingen kjent forfatter eller bibliotekar bak eposene rundt Gilgamesh, men mange hundre år senere skrev en prest ned folke-historiene ned på kileskrift.

Gresk oldtid

Odysseen av Homer er kanskje den mest anerkjente samlingen av epos fra oldtiden. Boken beskriver livet i krig og elendighet, og hvordan Odyssevs sønn leter etter ham forsvunnet fra Troja. Odysseen regnes som en av de viktigste gjenfortellingene fra denne tiden, selv om det handler om guder og helter. Felles for denne diktningen var at den gikk på heksameter, sagt på norsk med seks verselinjer.

hotnews