Arranger en bokbyttefest

Bøker er morsomme og spennende, men de fleste bøker blir bare lest én gang, i hvert fall når det gjelder bøker for voksne. Barnebøker blir kanskje lest mange ganger, men etter en stund vokser barna fra bøkene, og da blir de bare liggende og man må kjøpe nye bøker. Men hvorfor ikke bytte bøker med slekt og venner? Da kan alle få noe nytt å lese, samtidig som bøkene får et lengre liv.

Ta initiativ

Det har etter hvert blitt ganske vanlig med byttefester for klær, så hvorfor ikke ta initiativ til å bytte bøker på samme måte? Du kan også invitere naboer eller folk som bor i samme område. Både kjente og ukjente kan være velkomne. Alle tar med bøker de vil bytte bort, og alle får med nytt lesestoff hjem. Jo flere du inviterer, og jo mer variasjon det er blant gjestene, desto mer variasjon vil det være i bøkene de har med seg. Kanskje noen har med gamle barnebøker eller bøker de har hatt i hylla i flere tiår, og som ikke er i salg lenger. Da kan du finne skikkelig spennende litteratur. Og selvsagt kan byttefesten gjentas med jevne mellomrom, slik at bøkene kan få enda en ny eier i neste runde.

Gjør det til noe spesielt

Du kan gjerne gjøre dette til en festlig anledning, der dere også snakker sammen. Om sommeren kan byttefesten foregå utendørs, kanskje i et partytelt, og det er selvsagt lov å servere litt å spise samtidig. Kle deg fint. Festkjoler passer bra hvis du er vertinne, og du kan oppfordre alle andre til å kle seg fint også. Du finner fine festkjoler til alle anledninger på NA-KD. Med gjester i dress og festkjoler feirer dere både bøkene og dere får en uhøytidelig sammenkomst som skaper glede og samhold. Bøker har en tendens til å skape samtaler og diskusjoner, og du kan bli kjent med nye mennesker samtidig.

Bruk et kupongsystem

For å gjøre byttefester rettferdige for alle, er det lurt å innføre et slags kupongsystem. Alle kan få en kupong for hver bok de leverer til bytting, og denne kupongen kan de veksle mot en annen bok. Kupongene kan være noe så enkelt som lodd fra en loddbok, eller bare papirark du har printet ut og klippet opp. Med kuponger kan du sikre at alle får det samme antallet bøker tilbake som de har hatt med.

hotnews