Populære biblioteker

Noen ting går aldri av moten, som bøker og brettspill for å nevne noen. Selv om bøker er mer tilgjengelig enn noen gang før, med inntoget av nettbutikker, er fortsatt bibliotekene overraskende populære. Hvorfor er det sånn?

Bibliotekene har modernisert seg

Bibliotekene har vært nødt til å modernisere seg, og de aller fleste har hoppet på oppgaven med stor giv. Biblioteker har begynt å satse på tegneserier, kurs, sosiale samlinger, litterære opplesninger og mye mer. Noe av dette er nøkkelen til at norske biblioteker fortsatt er populære i 2019.

En del bibliotek har også pusset opp for å møte dagens behov, noe publikum ser ut til å sette stor pris på. Et bibliotek er noe man går til for så mye mer enn å kun låne bøker, selv om man selvsagt gjør dét også.

Et pusterom i hverdagen

Selv om bibliotek har blitt sosiale møteplasser, fungerer de fortsatt som et pusterom i hverdagen. Mange bibliotek har egne soner med sofaer og lenestoler, hvor man kan sitte og lese i en god bok. Bibliotek er også stillesoner hvor man må legge fra seg mobilen, og det er ikke mange slike plasser i dagens samfunn. For mange er det svært frigjørende å være uten mobil i et par timer, og derfor liker de seg godt på biblioteket.

Biblioteket er også et rom for inspirasjon, hvor man kan oppdage nye forfattere eller skaffe seg ny kunnskap. I dagens raske nyhets-samfunn, er dette noe mange vet å sette pris på.

Gamle arkiver og bøker det er vanskelig å få tak i

En annen grunn til at bibliotek fortsatt er populære i 2019, er at de har store arkiv hvor man kan finne historiske utgivelser – fra aviser til leksikon. Flere av disse arkivene er nå iferd med å bli digitalisert, slik at de blir tilgjengelige for enda flere mennesker.

Bibliotek har også mange utgivelser som det er vanskelig å få ta i en bokhandel, og her snakker vi altså som smalere bøker – gjerne sakprosa eller poesi.

Nye bibliotek kommer til

Det bygges mange nye biblioteker i Norge, og dette er et tydelig tegn på byggets posisjon – og at de er like populære som aldri før. De nye byggene, slik som Deichman i Bjørvika, vil fungere som kulturhus – men med bøker og litteraturen i fokus. Hvem vet, kanskje dette vil medføre at enda flere vil få glede av bøker i tiden fremover?

Over hele landet satses det altså stort på bibliotek, noe som er fint å se – siden dette er en bærebjelke i et demokratisk samfunn. Det er ekstra fint å se at tilbudet til barn og unge utvides, slik at lesegleden føres videre til en ny generasjon med lesehester.

hotnews