Typer av bibliotek

Biblioteker har bøker, det er vel kanskje en av de mest fastslåtte tingene i verden, det er noe alle forstår og vet. Men det finnes faktisk ulike typer av bibliotek, hvor alle har bøker, men hvor deres prosesser og strukturer skiller seg fra sted til sted. For eksempel så finnes det akademiske bibliotek, som oftest befinner seg i tilknytning til en skole eller universitet. Om universitetet er delt opp i flere ulike institusjoner så har man som oftest et bibliotek for hver eneste institusjon, noe som jo i og for seg er fornuftig. Graden av tilgjengelighet på disse bibliotekene varierer fra skole til skole. Noen er ganske åpne mens andre igjen ikke tillater andre enn studenter og ansatte til å låne bøker.

Bibliotek har ofte en blanding av bøker man får låne og bøker som kun kan leses på stedet. Det dreier seg vanligvis om bøker som er litt mer sjeldne og dermed litt mer verdifulle sånn sett. De blir brukt som referanse bare. Det digitale er også viktig her, fordi flere og flere digitaliserer sin katalog, som blant annet gjøres i Sverige, hos Nasjonalbiblioteket deres der. Og det er så klart noe som i veldig stor grad øker tilgjengeligheten.

Det som er bra er at det finnes bibliotek for barn, som oftest i Norge så er det en egen seksjon i det generelle biblioteket, men det gir en mulighet til barn til å finne noe de liker og lære seg noe nytt. Det er noe vi føler er utrolig verdifullt å ha. I tillegg så finnes det også spesielle bibliotek, det betyr at institusjoner har sitt eget bibliotek, som et sykehus, et museum, eller andre, som ofte må vende seg mot bøker for å få mer informasjon. I tillegg så har man bibliotek som spesialiserer seg mot kvinner og LGBTQ, og det er i slike steder man finner bøker og informasjon spesifikt mot slike miljø. Det er en ganske viktig tjeneste da disse er ofte grupper som har vanskeligheter å få ting frem, og å få mer informasjon om det de behøver kan være ganske viktig.

Det finnes også så klart andre typer, men mange av de skal vi se på litt nærmere i andre artikler. Så bli gjerne med oss videre her på bibliotekforum.no

hotnews