Deweys desimalklassifikasjon

Vi vet jo at bibliotek har utrolig mye innhold, og det er en ekte utfordring å kunne organisere alt mulig på en effektiv måte, slik at man kan finne frem på en smidig måte. Tidligere så har man vel lagt de i forhold til hva slags emne de handlet om, eller etternavnet på forfatteren, eller kanskje til og med årstallet på når boken er skrevet. Det er jo greit nok det, men det kan gjøre det også utrolig vanskelig å faktisk finne frem. Det er fortsatt visse bibliotek som virker som de nesten tilfeldig plasserer bøker rundt, det er naturligvis ikke tilfellet, men det føles nesten sånn i hvert fall.

Den organiseringen vi i all hovedsak ser i dag er takket være en mann med navnet Melvil Dewey. Det var en amerikansk bibliotekar og det var han som oppfant Dewey desimalklassifikasjon systemet. Dette gjorde han helt tilbake i 1876, da han var bare 26 år gammel. Det man gjør i dette systemet er å dele opp bøkene på steder hvor de passer inn i forhold til hva slags emne det er, men så bruker man også desimaltall for å spesifisere enda mer hvor man kan finne boken. Systemet i seg selv er ganske smart, og det gjør det langt enklere å finne frem til det man behøver. For eksempel så er alle tall fra 900 til 999 noe som går inn under kategorien historie og geografi.

I det igjen så bruker man desimaltall for å finne frem til et lands spesifikke historie. Dette systemet er noe som du sikkert kan forstå har forandret veldig mye på bibliotekstrukturen og har gjort det rett og slett veldig mye enklere å få oversikt over.

hotnews