Ashurbanipal

Selv om biblioteket i Alexandria er kanskje det mest kjente biblioteket fra denne tidsperioden, og kanskje til og med gjennom historien, så er det så klart bibliotek som er enda eldre enn det biblioteket. Det er en viss nærhet til dette biblioteket, fordi man har hørt så mye om det, men biblioteket til Ashurbanipal er faktisk verdens eldste dokumenterte bibliotek. Det er mulig at det finnes eldre bibliotek som vi ikke har hørt om, og mer enn noe annet så er det også sannsynlig, fordi sivilisasjonen rundt Iran, Irak og Egypt på denne tiden var ganske sofistikert og avansert.

Navnet Ashurbanipal er faktisk ikke et sted, men en person, en assyrisk hersker som levde i det sjuende århundret før Kristus. Med slike ting så er det egentlig ikke så viktig om man er interessert i historie og slike diverse ting, det er noe som uansett bør være fascinerende for de alle fleste fordi det er så utrolig informerende om hvor langt mennesket kan komme seg. Dette er et bibliotek som blant annet har inneholdt Eposet om Gilgamesj, som ble skrevet over 1000 år før dette biblioteket ble laget. Så faktisk hele 4000 år siden i dag!

Sannsynligvis så er dette noe som ville gått tapt om man ikke hadde hatt slike steder og institusjoner som kan ta vare på slike viktige verk i litteraturen. Det at Ashurbanipal i stor grad stjal mange av tavlene og dokumentene som han senere la i biblioteket virker naturlig for tiden. Men det var altså så imponerende at når Alexander den store så dette biblioteket så ble han inspirert til å lage sitt eget. Det er ironisk at han døde før han rakk å gjøre dette. Slike ting forteller også mye om stedene de ble bygget på, og hvor feil det er å si at mennesker som bor i Midtøsten i dag ikke er siviliserte og ikke viktige. De har vært langt mer avanserte enn hva vi har vært. Når de drev med bygging av bibliotek så forsøkte vi bare da å organisere vårt samfunn til å bli litt mer organisatorisk.

Dette er noe som på en måte har gått tapt i dag, men heldigvis så vet vi veldig mye om disse periodene, og det er utrolig viktig å ha slik fakta, for å vite hva som har kommet før. Oppsamling av kunnskap er en helt vital del av hvordan vårt samfunn kommer til å utvikle seg videre.

hotnews