Biblioteket i Alexandria

Et av de mest kjente bibliotekene i historien er nok biblioteket i Alexandria, som ligger i Egypt. Det er berømt fordi det var en av datidens største bibliotek og fordi den ble bygget helt tilbake i år 300 før Kristus så var den også svært viktig i sin egen tid for oppsamlingen av kunnskap og var et kulturelt samlingspunkt for antikken. Det ryktes om at det inneholdt opp til 400 000 papyruser på sitt meste, og med tanke på alt som ble utført på den tiden, når det kommer til de ulike vitenskapene og hvor langt fremme for eksempel grekerne var, så er det en ekte tragedie at den brant ned.

Det er naturligvis uvisst hva vi faktisk ikke vet og hva vi har gått glipp av når det kommer til litteratur og andre typer av samlinger da det brant ned. Det var jo det største i sin tid, og det var rett og slett utrolig viktig. Tenk deg de tingene som ble ødelagt i den store brannen, ting som hadde vært så utrolig verdifulle om de hadde blitt reddet eller om brannen hadde blitt unngått totalt. Tenk deg at alle skipene som kom til havnen i Alexandria måtte gi fra seg alle bøker, og det ble påkrevd at faraoen beholdt originalen mens de som faktisk eide de fikk med seg kopier tilbake igjen. Det sies også at Marcus Antonius ga Cleopatra over 200 000 skroller som en bryllupsgave, som han hadde tatt fra et annet bibliotek, biblioteket i Pergamum. Dette biblioteket har vi også sett på her i disse sider, om du ønsker mer informasjon om det.

Det som nedbrenningen av dette biblioteket mest av alt symboliserer er tapet av kunnskap, av kulturell kunnskap og en hel viten om en tidligere sivilisasjon, noe som kanskje er det mest tragiske som kan forekomme. Selv om slike ting, om de skulle skje i dag, ville på mange måter vært like tragiske, så ville man klart å begrense skaden på grunn av at mange bibliotek driver med digitalisering, og at man har kopiert mange av tekstene, slik at de er spredt ut på ulike steder. Det forhindrer den typen ødeleggelse å være like katastrofal. Selv om det er påfallende mange bibliotek og institusjoner som ikke har kommet så langt enda. Derfor ser man at en brann som skjedde i nasjonalbiblioteket i Brasil for en tid tilbake siden fortsatt kan være ganske ødeleggende.

Nedbrenningen av biblioteket i Alexandria står som en av de største tragediene som menneskeheten har lidt, rent intellektuelt sett, og det er nesten bedre å ikke tenke på hvor stor skade det kan ha gjort og hvor mye mer vi kunne visst om den tiden av vår historie.

hotnews